Навігація
Зараз на сайті
Гостей: 1

Користувачів: 0

Всього користувачів: 18
Новий користувач: PoMaH
Останні статті
Теплицы и тепличные комплексы: разновидности и ...
Перевозка зерновых автомобильными зерновозами.
Звукове поле, звуковий тиск, інтенсивність.
Шум, джерела шуму.
Коефіцієнт природного освітлення
Останні завантаження
Приклад розрахунку т...
Куртенер Д. А. Усков...
Підказки на деякі за...
Презентация на тему ...
Підручник "Мікроклім...
Останнi огляди:
Оперативные и качест...
Історія ріпака
Интернет магазин сан...
Особенности ремонта ...
Веерные дождеватели ...
Концепция современно...
Професійна юридична ...
Наш сад

Обзоры ==> Зерновые, масленичные и бахчевые культуры:
Історія ріпака

Історія ріпака

Походження культури: суперечки тривають

Основною олійною культурою традиційно вважається соняшник, проте в багатьох країнах для виробництва рослинної олії широко використовують ріпак. Варто знати, що за своїми властивостями олія ріпака набагато корисніша і навіть наближена до оливкової олії, яку позиціонують як важливий продукт здорового харчування.

Ріпак є олійною та кормовою культурою, яку вирощують з давніх часів. Знахідки археологів підтверджують, що ріпак використовувався ще в 4-му тисячолітті до нашої ери. Ріпак був однією з перших рослин, яку людина почала окультурювати. Щодо походження та батьківщини ріпаку дослідники сперечаються ще й досі, адже одні вважають, що він походить з Європи (Голландія, Швеція, Нідерланди), а інші - з країн Середземномор'я. Досить вірогідно, що саме із Середземноморських країн ріпак потрапив до Індії, де його вирощують з незапамятних часів.

Цікавим фактом є те, що стародавні цивілізації в Азії і вздовж усього Середземноморського узбережжя олію ріпака використовували для освітлення, оскільки вогонь від нього був без диму. Широко розповсюджуватись по Європі ріпак почав у 13 сторіччі, а активно вирощувати його розпочали аж у 17-му, спочатку у Бельгії.

В Швеції історія культивування ріпака почала стрімко розвиватись за часів видатного вченого Ліннея, який ще в 1749 року відмітив невеликі масштаби вирощування та переробки культури і активно виступав за розширення її посівів. В ті часи ріпакову олію використовували одночасно і в якості харчового продукту і для освітлення житла.

На початку 20-го сторіччя посівні площі зайняті ріпаком на території країн колишнього радянського союзу займали приблизно 300 тисяч га, причому 175 тонн насіння відправляли на експорт. Далі у вирощуванні культури спостерігався значний спад, і лише в кінці 20-го сторіччя до неї повернулися знов.

Виробництво і переробка

Властивості сучасних гібридних сортів ріпака дозволяють культивувати рослину майже в усіх кліматичних зонах, тут>>> можна придбати якісне і оригінальне насіння ріпаку від відомих виробників. Сьогодні спостерігається значне зростання попиту на зерно ріпака, а обсяги виробництва олії із нього вже у 1985 році перевищували кількість соняшникової олії і за три десятки років збільшились увосьмеро.

Ріпакова олія займає у світі почесну третю позицію за обсягами виробницвта (після пальмової та соєвої олій) і в багатьох країнах ріпак використовується саме в олійній промисловості. Цю рослинну олію активно вживається в їжу, використовується для смаження, в якості заправки для салатів, виготовлення маргарину. За складом та смаковими якостями ріпакова олія схожа на оливкову, вважається однією з найкращих рослинних олій і користується стабільним попитом. Вона довго зберігає прозорість, не набуває неприємного аромату від контакту з повітрям та киснем, як, наприклад соєва. В насінні ріпака міститься 35-50% жирів, 18-31% білку зі збалансованим амінокислотним складом, і до 7% клітковини.

Найбільші врожаї ріпаку збирають у Китаї, Індії та країнах ЄС (лідирують Франція, Данія та Британія). Провідними світовими виробниками вважаються Китай, Канада та Індія, які в сукупності виробляють до 57% світового врожаю культури.

В складі ріпака міститься велика кількість ненасичених жирних кислот, які відіграють провідну роль у регулюванні ліпідного обміну, знижують загальний рівень холестерину в організмі людини, є ефективною профілактикою тромбоутворення і цілого ряду інших, у тому числі пухлинних хвороб. Дані речовини не містяться в жирах тваринного походження і саме тому ріпакова олія є не тільки доступною, але й дуже корисною.

Коментарі
Коментарі відсутні
Додати коментар
Щоб отримати можливість додавання коментарів, будь ласка, спочатку авторизуйтесь на сайті через власний обліковий запис.
©   Обзоры  Развернуть список  Свернуть список
Перекладач
Публічна кадастрова карта України

 http://otroke.ru/modules/instruction/page.php?id=941

Моніторинг якості повітря м. Одеса

 http://otroke.ru/modules/instruction/page.php?id=941

Ми в соціальних мережах:
Лічильники:
Яндекс.Метрика Рейтинг@Mail.ru