10) Баштанні культури.
Усі баштанні рослини походять з піщаних і кам’янистих пустель субтропічних областей земної кулі.
11) Багаторічні бобові трави.
Люцерна — одна з найдавніших кормових культур. Синя люцерна та її природні гібриди з жовтою у Європі з’явилися давно: спершу в античній Греції, куди вона була завезена з Мідії (Іран) персами під час воєн, які вони вели проти Греції (середина першого тисячоліття до н. е.).
12) Основи насіннєзнавства.
Насіння (насінний матеріал) — поняття широке. Це переважно різні плоди — зернівки, сім’янки, однонасінні плоди — боби, горішки, частини плодів, а також органи вегетативного розмноження — бульби, іноді дрібні плоди.
13) Дослідна справа.
У рослинництві використовують різні методи досліджень: польовий, лабораторний, лабораторно-польовий, вегетаційний.
5) Корнеплоди і бульбоплоди.
Цукрові буряки виведено з дикоростучих форм, взятих з побережжя Середземного моря. Цукристість їх становила всього 5 – 6%. Шляхом селекції вміст цукру збільшено до 19 – 21%.
6) Прядивні культури.
У світовому землеробстві вирощують такі прядивні культури, як бавовник, льон-довгунець, коноплі, кенаф, канатник, джут, рамі, новозеландський льон та ін. Найважливіші з них — бавовник, льон, джут та коноплі.
7) Однорічні бобові трави.
Віка яра (Vicia sativa L.) — найпоширеніша однорічна бобова трава. Вирощують її в лісостепових і поліських районах України, Білорусі і країнах Балтії.
Ефіроолійні культури
До ефіроолійних належить багато рослин, які вирощують для виробництва з них летких ароматичних речовин, що дістали назву ефірні олії.
Зернові бобові культури
До групи зернових бобових культур відносяться горох, сочевиця, квасоля, чина, соя, нут, кормові боби, люпин, маш, арахіс, вігна.
Озимі хліба
Пшениця — основна зернова культура хлібів першої групи. Це найцінніша і найбільш розповсюджена зернова продовольча культура.
|