Навігація
Зараз на сайті
Гостей: 2

Користувачів: 0

Всього користувачів: 30
Новий користувач: sanchopex
Останні статті
Высадка рассады томатов в открытый грунт
Оцінювання тісноти кореляційної залежності між ...
Процедура обчислень при перевірці статестичних ...
Вредители и болезни кукурузы.
Вредители и болезни ячменя и других колосовых з...
Останні завантаження
Приклад розрахунку т...
Куртенер Д. А. Усков...
Підказки на деякі за...
Презентация на тему ...
Підручник "Мікроклім...
Останнi огляди:
Капельный полив в те...
Экстрим в городе
Очистка зерна
Высококачественная г...
Уголок от "Металлург...
Компания TPG - отдых...
Как выбрать одежду д...
Наш сад
Структура статей
Усі статті » 7) Характеристика сільськогосподарських культур та технології їх вирощування. » 12) Основи насіннєзнавства.
12) Основи насіннєзнавства.

         Насіння (насінний матеріал) — поняття широке. Це переважно різні плоди — зернівки, сім’янки, однонасінні плоди — боби, горішки, частини плодів, а також органи вегетативного розмноження — бульби, іноді дрібні плоди. Найпоширенішим насінним матеріалом у рослинництві є зернівки (зернові злаки і зернобобові), сім’янки (соняшник, морква), горішки (гречка,  буряки),  однонасінні  боби (еспарцет,  буркун),  бульби (картопля, топінамбур) та ін.

Насіння характеризується сортовими, посівними і врожайними властивостями. При цьому велике значення мають фізичні властивості насінного матеріалу — натура, вирівняність. Насіння — це складні живі системи, посівні та врожайні якості яких забезпечуються багатьма факторами.

Основні посівні якості насіння характеризуються такими показниками,  як  чистота,  вологість,  енергія  проростання,  лабораторна схожість, маса 1000 насінин, польова схожість насіння.

Категорії насіння і показники якості його визначаються і регламентуються державним стандартам України (див. ДСТ  2240-93).

Схожість насіння. Від схожості насіння залежить його посівна якість.   Схожість насіння формується у процесі вирощування і залежить від ґрунтово-кліматичних умов, технології вирощування, системи удобрення. На якість насіння впливає його дозрівання та організація збирання врожаю, а також його дообробка (очищення, підсушування, калібрування).

Насінницькі посіви доцільно збирати в повній стиглості. Під час збирання важливо контролювати і здійснювати всі заходи, які зменшують травмування зерна. Найшкідливішими є мікропошкодження в зоні зародка зерна, механічні пошкодження зародка та ендосперму. Насіння при збиранні залежить від його вологості. Встановлено, що при вологості понад 25 % травмування досить значне і може повністю  пошкоджувати  зародок.  З  підвищенням  вологості  пошкодження насіння збільшується. Для всіх польових культур оптимальна вологість для збирання становить 16 – 17 %.   Також насіння пошкоджується і  на  зерноочисних  та  сушильних  машинах.  

Чистота посівного матеріалу. Для насінництва важливо мати насінний матеріал з високими показниками сортової чистоти. Наприклад, для пшениці, згідно із стандартом, перша категорія сортової чистоти повинна становити 99,5 %, друга 98 %, третя 95 %. У біологічному рослинництві великого значення набувають показники засміченості насіння бур’янами, ураженість його хворобами, наявність у ньому шкідників. Так , в 1 кг насіння найвищої якості має бути не більше 10 шт. насінин інших рослин, з них насіння бур’янів — не більш як 5 шт., другого класу — 40 шт., у тому числі бур’янів 20 шт. Все це вимагає проведення певних заходів, насамперед застосування гербіцидів. При розмноженні насіння різних репродукцій слід дотримуватись правила: сівбу починати з нижчих, а збирання насінних площ — з вищих репродукцій. Завдяки цьому не допускається змішування насіння навіть у межах одного сорту однієї культури між репродукціями.

Вологість і зберігання насіння. Збереженість посівного матеріалу значною мірою залежить від його вологості. У більшості культур в умовах України вологість насіння не повинна перевищувати 15 %. Насіння сільськогосподарських культур після збирання потрібно досушувати, залежно від особливостей культури та вологості насіння. Чим вища вологість насіння, тим меншаю має бути температура сушіння (температура повітря при сушінні має бути не вище 45 °С). Вологе насіння бобових погано зберігається, швидко зігрівається, псується. Підвищення вологості на 2 % порівняно із стандартними значеннями зменшує його посівні якості.  

У насінному матеріалі визначають наявність грибних захворювань, зокрема сажки. Кондиційне насіння за посівними стандартами  не  повинно  містити  збудників  сажки.  Регламентується  також вміст у насінні склероцій.

Маса насіння і врожайність культури. Від маси 1000 насінин і запасів  поживних  речовин  в  ендоспермі  злакових  або  сім’ядолях бобових залежить розвиток сходів рослин. Озимі і ярі хліба та інші культури (соняшник, соя, горох), висіяні високоякісним насінням, дають за інших рівних умов по 3 – 5 ц/га приросту врожаю. Від маси насіння, його якості і репродукції залежить врожайність культури.

Ефективним заходом підвищення врожайності культур є калібрування насіння, сівба більших фракцій його. Щоб мати якісне насіння з високою врожайністю на насінних площах, слід зменшувати норму висіву і густоту рослин на 15 – 20 %.

Підготовка насіння до сівби. Для підвищення якості посівного матеріалу проводять передпосівну підготовку: протруювання (у разі потреби),  повітряно-тепловий  обігрів  або  активне  вентилювання. Насіння бобових обробляють нітрагіном. Для кожної культури застосовують відповідну расу бульбочкових бактерій. Також  насінний матеріал скарифікують — штучно пошкоджують оболонки на спеціальних машинах-скарифікаторах.

При ранніх строках сівби позитивні результати дає інкрустація насіння із застосуванням плівкоутворювачів (ПВС NaКМЦ). До них додають звичайно пестициди, мікроелементи.

 



Коментарі
Коментарі відсутні
Додати коментар
Щоб отримати можливість додавання коментарів, будь ласка, спочатку авторизуйтесь на сайті через власний обліковий запис.
Перекладач
Ми в соціальних мережах:
Лічильники:
Яндекс.Метрика Рейтинг@Mail.ru