Навігація
Зараз на сайті
Гостей: 2

Користувачів: 0

Всього користувачів: 30
Новий користувач: sanchopex
Останні статті
Высадка рассады томатов в открытый грунт
Оцінювання тісноти кореляційної залежності між ...
Процедура обчислень при перевірці статестичних ...
Вредители и болезни кукурузы.
Вредители и болезни ячменя и других колосовых з...
Останні завантаження
Приклад розрахунку т...
Куртенер Д. А. Усков...
Підказки на деякі за...
Презентация на тему ...
Підручник "Мікроклім...
Останнi огляди:
Капельный полив в те...
Экстрим в городе
Очистка зерна
Высококачественная г...
Уголок от "Металлург...
Компания TPG - отдых...
Как выбрать одежду д...
Наш сад
Структура статей
Усі статті » 2) Рекомендації гідрометеорологічним станціям та постам (випуск 11, частина 2). » 7.5 Визначення структури врожаю зернових культур
7.5 Визначення структури врожаю зернових культур

Елементи продуктивності сільськогосподарських культур, які визначають в момент дозрівання врожаю, складають його структуру. Структура врожаю зернових культур визначається при масовому настанні фази воскової стиглості. До структури врожаю зернових входять такі чинники: - висота рослин; - кількість стеблин; - процент колосся, пошкодженого хворобами та шкідниками; - кількість колосків у колосі; - маса зерна з 1 м2; - продуктивність колоса; - маса 1000 зернин; - кількість зернин у колосі; - міра полягання. Структуру визначають у кожній з восьми частин 50х50 см ділянки спостереження. Спочатку визначають висоту 5 будь-яких стеблин, потім все колосся зрізають і складають в окремі пакети. Зразки переносять до приміщення агрометстанції для аналізу. У кожній пробі підраховують кількість зрізаного колосся та визначають, яка частина його пошкоджена шкідниками та хворобами. Після аналізу зразків зерна кожної проби зважують з точністю до 0,1 г. Потім зерно з усіх проб поєднують, ретельно перемішують та виділяють зразок для визначення маси 1000 зернин. Маса проби – 50 г. Пробу зважують з точністю до долей грама, потім вибирають дві проби по 500 зернин та визначають кількість та відсоток плюсклих зернин. Потім визначають вологість зерна. Для цього зерно, яке залишилося, ретельно перемішують та відбирають 4 зразки (близько половини вагового стаканчика кожна). Зерно зважують та висушують у термостаті при температурі 100-1050С до постійної маси. Вологість розраховують у перерахунку на сиру речовину. Результати зважувань записують до книжки КСГ-3, а розрахунок середньої вологості – до КСГ-1. Розрахунок елементів структури врожаю, які приведені до стандартної вологості, роблять за формулою: 6556

де:

М` та М – маса зерна (г) відповідно при стандартній (w`) та фактичній (w) вологості (%).

Для зернових стандартна вологість дорівнює 14%. Середню кількість зерна (N) у колосі (волоті) визначають за формулою: 54

де:

M`k - продуктивність колоса (середня маса зерна одного колоса чи волоті) та маса 1000 зернин відповідно, які приведені до стандартної вологості.



Коментарі
Коментарі відсутні
Додати коментар
Щоб отримати можливість додавання коментарів, будь ласка, спочатку авторизуйтесь на сайті через власний обліковий запис.
Перекладач
Ми в соціальних мережах:
Лічильники:
Яндекс.Метрика Рейтинг@Mail.ru