Навігація
Зараз на сайті
Гостей: 2

Користувачів: 0

Всього користувачів: 30
Новий користувач: sanchopex
Останні статті
Высадка рассады томатов в открытый грунт
Оцінювання тісноти кореляційної залежності між ...
Процедура обчислень при перевірці статестичних ...
Вредители и болезни кукурузы.
Вредители и болезни ячменя и других колосовых з...
Останні завантаження
Приклад розрахунку т...
Куртенер Д. А. Усков...
Підказки на деякі за...
Презентация на тему ...
Підручник "Мікроклім...
Останнi огляди:
Капельный полив в те...
Экстрим в городе
Очистка зерна
Высококачественная г...
Уголок от "Металлург...
Компания TPG - отдых...
Как выбрать одежду д...
Наш сад
Структура статей
Усі статті » 2) Рекомендації гідрометеорологічним станціям та постам (випуск 11, частина 2). » 6.3 Визначення маси картоплиння та бульб картоплі
6.3 Визначення маси картоплиння та бульб картоплі

Висоту рослин польових культур визначають у день масового наставання фази, а також в останній день декади. Строки першого та останнього визначення приводяться у табл. 6.2. Виміри проводяться за допомогою снігомірної лінійки з точністю до 1 см. Висоту зернових колосових визначають у чотирьох частинах ділянки біля місць спостережень за фазами розвитку.

У кукурудзи, картоплі, соняшника, бавовнику висота визначається на тих же рослинах, на яких ведуть спостереження за фазами розвитку. Спостереження за висотою цукрового буряку та овочевих культур не проводяться. Висоту рослин озимих, ранніх ярих зернових культур та рису до фази виходу в трубку визначають від поверхні ґрунту до кінця листа, який буде найдовшим, якщо листя прикласти до вертикальної рейки.

При масовому виході у трубку озимих культур, ранніх ярих культур та рису визначення висоти проводять на головній стеблині двома способами: як було вказано вище і від поверхні ґрунту до відгину верхнього листа. Висоту сорго, проса, чумизи з фази виходу у трубку до масового викидання визначають тільки до відгину листа. Таблиця 6.1 – Строки спостереження за густотою посівів сільськогосподарських культур у залежності від фаз розвитку рррр ррррр З фази масового колосіння (викидання) висоту рослин колосових культур (пшениця, ячмінь, жито, рис та ін.) визначають до верхівки колосу (волоті). Під час останнього визначення висоти хлібних злаків (фаза молочної стиглості) на тих же стеблинах визначають довжину колосся чи волотей та розраховують їх середню довжину. У кукурудзи у період листоутворення висоту виміряють від поверхні ґрунту до кінця листа, який буде найдовшим, якщо листя прикласти до вертикальної рейки. Після викидання волоті висоту кожної рослини виміряють до верхівки волоті, тобто до самої високої точки рослини.

У дводольних рослин до утворення суцвіть довжину стеблини визначають від її основи до точки росту, а після утворення суцвіть – до вершини суцвіття, яким закінчується головне стебло. Винятком є картопля, висоту якої визначають після цвітіння без врахування довжини суцвіть. У гороху з початку фази утворення суцвіть стеблина починає переплітатися і вимірювання викликає труднощі. У тих випадках, коли не можна визначити висоту гороху, рекомендується визначати її таким чином.

У чотирьох частинах ділянки спостереження, біля місць спостережень за фазами розвитку, виривають 12-14 рослин і у полі акуратно розбирають їх. Виділяють по 10 цілих рослин, які потім виміряють від основи стебла до його верхівки чи до верхівки суцвіття. Якщо стеблина обірветься, то її виміряють по частинам. У гречки висоту виміряють тільки до верхівки суцвіть. Значення висоти рослин записують у книжку КСГ-1. У записах відзначають найменування параметру, який вимірявся і спосіб вимірювань.



Коментарі
Коментарі відсутні
Додати коментар
Щоб отримати можливість додавання коментарів, будь ласка, спочатку авторизуйтесь на сайті через власний обліковий запис.
Перекладач
Ми в соціальних мережах:
Лічильники:
Яндекс.Метрика Рейтинг@Mail.ru