Навігація
Зараз на сайті
Гостей: 2

Користувачів: 0

Всього користувачів: 30
Новий користувач: sanchopex
Останні статті
Высадка рассады томатов в открытый грунт
Оцінювання тісноти кореляційної залежності між ...
Процедура обчислень при перевірці статестичних ...
Вредители и болезни кукурузы.
Вредители и болезни ячменя и других колосовых з...
Останні завантаження
Приклад розрахунку т...
Куртенер Д. А. Усков...
Підказки на деякі за...
Презентация на тему ...
Підручник "Мікроклім...
Останнi огляди:
Капельный полив в те...
Экстрим в городе
Очистка зерна
Высококачественная г...
Уголок от "Металлург...
Компания TPG - отдых...
Как выбрать одежду д...
Наш сад
Структура статей
Усі статті » 2) Рекомендації гідрометеорологічним станціям та постам (випуск 11, частина 2). » Фази розвитку плодових культур та їх ознаки
Фази розвитку плодових культур та їх ознаки

Для спостережень за фазами розвитку плодових культур вибирають 20 постійних екземплярів. Дерево чи кущ вважають такими, що вступили у будь-яку фазу, якщо ознаки цієї фази спостерігаються хоча б на окремих гілках даного екземпляру. Однак у деяких плодових культур у певних умовах спостерігається періодичність у родючості. У цьому випадку долю охоплення (%) фазою цвітіння підраховують від кількості дерев, які не "відпочивають" у конкретному році. У зв'язку з цим у день початку цвітіння окремим рядком у книжці КСГ-1 приводиться кількість дерев, які не "відпочивають" у кожній повторності та їх загальна кількість. При визначенні строків наставання фаз гілки, які знаходяться нижче 50 см від землі, до розрахунку не приймають.

Плодові культури діляться на насінні (яблуня, груша, айва та ін.); кісточкові (слива, вишня, черешня, абрикос, персик та ін.); ягідні (смородина, аґрус, малина, горобина, виноград, суниці та ін.); горіхоплідні (грецький горіх, фундук, мигдаль та ін.); цитрусові (лимон, мандарин, апельсин); субтропічні (гранат, хурма та ін.).

У провідних плодових культур, які вирощуються в Україні (за винятком винограду), спостерігають такі фази: набубнявіння бруньок, розпукування бруньок, розгортання перших листочків з ростових бруньок, утворення суцвіть (малина), відокремлення бутонів (груша, яблуня), цвітіння, кінець цвітіння, формування (ріст) плодів (яблуня, груша, слива, абрикос, персик, айва), дозрівання плодів, осіннє забарвлення листя, листопад. Крім того, відзначають закінчення росту пагонів у довжину, вторинний ріст пагонів, вторинне цвітіння, дозрівання деревини.

Набубнявіння бруньок. У кісточкових та насіннєвих плодових дерев плодові бруньки більше ростових і їх набубнявіння визначити легше. У ягідних культур помітних відмінностей між тими чи іншими бруньками немає. Тому у плодових дерев відзначають початок набубнявіння плодових бруньок, а у ягідних бруньки не ділять на плодові та ростові. Ознаки цієї фази такі: на лусочках з'являються більш світлі частинки (смужки, куточки), які до цього знаходилися під прикриттям нижніх лусочок; у вишні та черешні – зелені плямки на кінцях бруньок.

У рослин з маленькими бруньками для фіксування цієї фази треба користуватися лупою. Процес набубнявіння бруньок звичайно починається після переходу денної температури повітря через 5оС, тому з цього моменту треба уважно слідкувати за ознаками даної фази. Розпукування бруньок. Розсунення внутрішніх лусочок на кінцях плодових бруньок є ознакою їх розпукування (рис. 5.22). Між лусочками, що розсунулися, знаходяться верхівки центральних бутонів, чи згорнуті у трубочку листочки колоплідної розетки, чи декілька бутонів, чи один бутон, чи кінці листочків і водночас бутони. При несприятливих умовах перезимівлі плодові бруньки пошкоджуються. Весною вони не дають ознак розпукування, або розпукуються, але потім засихають та опадають. У випадку виявлення загибелі всіх чи більшої частини плодових бруньок (рис. 5.23) про це роблять запис у книжці КСГ-1.

Розгортання перших листочків з ростових бруньок. Ознакою фази є розгортання перших листочків, які до цього знаходилися у складеному стані. Утворення суцвіть відзначають тільки у малини, у якої суцвіття закладаються пізніше, ніж з'являється листя. Ознакою фази є появлення бутонів у пазухах листя. Відокремлення бутонів фіксується у яблуні та груші перед цвітінням. Спочатку з розетки висувається група бутонів, поєднаних між собою. Ознакою фази є відокремлення бутонів один від одного та появлення пелюсток.

Цвітіння. Розгортання перших квіток є ознакою цієї фази. Не слід змішувати масове цвітіння (зацвітання не менш 50 % рослин) з повним цвітінням, коли розкривається більшість квіток на екземплярі, що спостерігається. Масове цвітіння, як правило, спостерігається через тиждень (при дуже теплій погоді через 3-4 дні) після розкриття перших квіток. Повне цвітіння не реєструють. Після масового цвітіння рослин до появлення перших ознак дозрівання поодиноких плодів спостереження проводять два рази на декаду, а потім – через день.

лтл

 

Кінець цвітіння. Якщо у всіх квітів пелюстки обсипались чи посохли, вважають, що рослина закінчила цвітіння. Підраховують кількість та відсоткову долю екземплярів з вказаними ознаками. Формування (ріст) плодів. У кісточкових зав’язь розриває колоплідник, у насінних – середній діаметр плоду досягає 1,5 см.

Дозрівання плодів. У кісточкових фаза фіксується, коли плоди стають м'якими та набувають характерне для даного сорту забарвлення. У насінних дозрівання характеризується відповідним забарвленням, а також тим, що плоди легко відділяються від плодоніжок.

Після масового дозрівання спостереження проводять два рази на декаду. Осіннє забарвлення листя. У більшості дерев даного сорту більшість листя має осіннє забарвлення, залишилися лише поодинокі листки, що не змінили колір. При спостереженні за цією фазою огляд проводять два рази на декаду. Листопад. Відзначають кінець листопаду, коли майже усі листя на дереві даного сорту опали. Це також є ознакою визрівання деревини молодих пагонів. Записують день, коли не менш 50 % рослин, що спостерігаються, скинули майже все листя. Восени, з початку вересня до настання зими, під час огляду садових ділянок два рази в декаду проводиться візуальна оцінка визрівання деревини плодових дерев з врахуванням її забарвлення (у балах). Для цього використовують шкалу, приведену у табл. 5.1.

Визрівання деревини характеризує закінчення ростових процесів. Зовнішньою ознакою закінчення визрівання в листопадних рослин є осіннє облітання листя. Результати спостережень записують в таблицю “Фази розвитку” книжки КСГ-1. У графі “Назва фази” пишуть “Ступінь визрівання деревини: 1,2,3 бали”. Причому під кожний бал приділяється окремий рядок.

У наступних чотирьох графах указують кількість дерев із даним ступенем визрівання деревини, у шостій графі - відсоток охоплення цим ступенем визрівання. Характерною фазою, що спостерігають у винограду є сокопересування (плач), яку починають спостерігати весною, коли середньодобова температура повітря перейде через 5ºС. Для цього у 4-6 кущів роблять тонкі зрізи лози. День, коли сік з'являється у 2-3 кущів, реєструють як плач у даного сорту.

1

 Також фіксують набубнявіння та розпукування бруньок (у винограду вони називаються вічками), розгортання першого та третього листка, утворення першого суцвіття, цвітіння, дозрівання, осіннє забарвлення листя, листопад та визрівання лози. Треба враховувати, що у винограду відзначають початок дозрівання (коли ягоди на нижніх гронах досягають нормального для даного сорту розміру і починають розм'якшуватися) і повну стиглість (коли ягоди прийняли нормальне для даного сорту забарвлення, стали солодкими, насіння прийняло коричневе забарвлення. Лоза винограду вважається дозрілою, якщо на ⅔ її довжини шкірка придбала бурий колір і при зіскобленні нігтем не здирається.



Коментарі
Коментарі відсутні
Додати коментар
Щоб отримати можливість додавання коментарів, будь ласка, спочатку авторизуйтесь на сайті через власний обліковий запис.
Перекладач
Ми в соціальних мережах:
Лічильники:
Яндекс.Метрика Рейтинг@Mail.ru