Навігація
Зараз на сайті
Гостей: 1

Користувачів: 0

Всього користувачів: 30
Новий користувач: sanchopex
Останні статті
Высадка рассады томатов в открытый грунт
Оцінювання тісноти кореляційної залежності між ...
Процедура обчислень при перевірці статестичних ...
Вредители и болезни кукурузы.
Вредители и болезни ячменя и других колосовых з...
Останні завантаження
Приклад розрахунку т...
Куртенер Д. А. Усков...
Підказки на деякі за...
Презентация на тему ...
Підручник "Мікроклім...
Останнi огляди:
Очистка зерна
Высококачественная г...
Уголок от "Металлург...
Компания TPG - отдых...
Как выбрать одежду д...
Выращивание арбузов ...
Ленточная пила по де...
Наш сад
Структура статей
Усі статті » 2) Рекомендації гідрометеорологічним станціям та постам (випуск 11, частина 2). » Фази розвитку кормових трав (сіяних та природних)
Фази розвитку кормових трав (сіяних та природних)

Під природними кормовими угіддями розуміють сукупність трав’янистих рослин, які ростуть на луках, у степах, лісах, пустелях, тундрі. Розмножуються вони різними способами, але природним шляхом, без участі людини. Цим вони відрізняються від сіяних, які розмножуються шляхом сівби за допомогою сільськогосподарських машин.

Багато сіяних трав нічим не відрізняються від тих, що ростуть у природних умовах (тимофіївка, житняк та ін.). Другу частину трав людина раніше відібрала у природних умовах та істотно покращала за допомогою селекції (конюшина, люцерна, суданка та ін.). Всі кормові трави поділяють на однорічні та багаторічні. Однорічні не мають органів вегетативного розмноження та відмирають після плодоносіння разом із кореневою системою. Багаторічні трави мають підземні (чи приземні) багаторічні пагони чи частку пагонів з бруньками поновлення.

Багаторічні трави, що ростуть у рік сівби, називаються травами першого року життя, у наступні роки – травами 2-го, 3-го і т.д. років життя. Кормові культури використовують на зелений корм, сіно, сінаж, силос, для виготовлення трав'яного борошна та для інших цілей. За теперішнього часу швидко розповсюджуються нові перспективні кормові культури борщовик Сосновського, окопник, топінамбур та ін.

Однак вони поки що складають невелику долю силосу, що заготовлюють. В основному використовують такі культури, як кукурудза, соняшник, сорго, кормова капуста, кінські боби, а також однорічні бобово-злакові суміші: віко-вівсяну, горохо-вівсяну, бобово-ячмінну та ін. Однорічні бобові трави проходять ті ж самі фази, що і зернові бобові, тобто сходи, утворення перших листків, утворення суцвіть, цвітіння, дозрівання. Їх ознаки див. вище (п.5.4).

Однорічні злакові трави проходять фази, аналогічні тим, що проходять зернові злаки. Основні фази це: сходи, 3-й лист, кущіння, колосіння (викидання волоті), цвітіння, дозрівання. Багаторічні сіяні трави першого рогу життя, як бобові, так і злакові (райграс, тимофіївка лугова та ін.) проходять ті ж самі фази з аналогічними ознаками, що і сільськогосподарські культури.

Спостереження за багаторічними травами та перспективними кормовими культурами другого і наступних років життя починаються з фази поновлення вегетації, дату якої відзначають, якщо ознаки фази зареєстровані на більшій частині ділянки спостереження. Її ознаки для злакових - це появлення свіжої зелені, для конюшини - перших листочків, для люцерни – нових пагонів. Далі фази розвитку такі ж, як і у однорічних трав.

Перед зимівлею відзначають дату припинення вегетації. Після косовиці сіяних однорічних та багаторічних трав, трав природних кормових угідь, а також після стравлення першою фазою, що спостерігається, буде фаза відростання. Наступною черговою фазою буде - у злакових – колосіння (викидання волоті), - у багаторічних перспективних кормових культур, однорічних та багаторічних бобових трав і мальви – утворення суцвіть.

Далі будуть спостерігатися фази цвітіння та дозрівання. Спостереження за фазами розвитку сіяних трав проводять на 4-х повторностях ділянки спостереження. На кожній повторності оглядають десять будь-яких стеблин першого порядку чи рослин, а потім визначають процент рослин (стеблин), що вступили до даної фази.

На посівах перспективних кормових культур спостереження проводять на одних і тих же рослинах. Фенологічні спостереження за злаково-бобовими травосумішами ведуть по одному злаковому і одному бобовому компонентам, які переважно зустрічаються. Записи по кожному проводять на окремих сторінках книжки КСГ-1.

Фенологічні спостереження на посівах багаторічних та однорічних трав ведуть два рази на декаду, крім періоду від початку утворення суцвіть чи колосіння (викидання) до масового цвітіння, коли огляд рослин проводять через день.

Фенологічні спостереження на природних кормових угіддях (пасовищах та сінокосах) проводять по двом-трьом видам трав, які переважають у травостої. Це рослини-індикатори з числа злакових, бобових та різнотрав’я. Запис по кожній рослині-індикатору проводять на окремих сторінках книжки КСГ-1. Початок і масове наставання фаз у трав природних кормових угідь проводять візуально без підраховування кількості рослин, що вступили до фази.



Коментарі
Коментарі відсутні
Додати коментар
Щоб отримати можливість додавання коментарів, будь ласка, спочатку авторизуйтесь на сайті через власний обліковий запис.
Перекладач
Ми в соціальних мережах:
Лічильники:
Яндекс.Метрика Рейтинг@Mail.ru