Навігація
Зараз на сайті
Гостей: 1

Користувачів: 0

Всього користувачів: 30
Новий користувач: sanchopex
Останні статті
Высадка рассады томатов в открытый грунт
Оцінювання тісноти кореляційної залежності між ...
Процедура обчислень при перевірці статестичних ...
Вредители и болезни кукурузы.
Вредители и болезни ячменя и других колосовых з...
Останні завантаження
Приклад розрахунку т...
Куртенер Д. А. Усков...
Підказки на деякі за...
Презентация на тему ...
Підручник "Мікроклім...
Останнi огляди:
Очистка зерна
Высококачественная г...
Уголок от "Металлург...
Компания TPG - отдых...
Как выбрать одежду д...
Выращивание арбузов ...
Ленточная пила по де...
Наш сад
Структура статей
Усі статті » 2) Рекомендації гідрометеорологічним станціям та постам (випуск 11, частина 2). » Фази розвитку кукурудзи та їх ознаки
Фази розвитку кукурудзи та їх ознаки

 Прорастания насіння. Проростання насіння. Ознакою цієї фази є помітне висування (на 2-3мм) зародкового корінця з зернини кукурудзи (рис.5.6а). Через 3 дні після сівби починають ці спостереження і продовжують у кожний черговий обхід ділянки спостереження. Для визначення проростання у кожній частині ділянки розглядають по одній зернині. Пошкоджені зерна не підраховуються. Після огляду зернини закопують у землю на ту ж саму глибину. Фаза відзначається, коли її ознаки будуть зафіксовані не менш ніж у 5 з 20 оглянутих зернин. Сходи. Початок фази (“а”) спостерігається, коли в одиничних рослин у різних місцях ділянки розгортаються перші листочки. Масове настання фази (“б”) – коли сходи з’явилися у більшості гнізд.

Розгортання чергових листків. Кількість листків, що утворюються у кукурудзи, є показником її скоростиглості. Найбільш ранньостиглі сорти та гібриди утворюють 10-11 листків, пізньостиглі – до 20 та більше. Починаючи з 3-го листа відзначається утворення кожного наступного непарного листка: 5, 7, 9. Ознакою фази є появлення розгорнутої верхівки його листової платівки з піхви попереднього листка (рис.5.6в). Кількість рослин, що вступили у дану фазу, розраховується, як завжди. Перші (нижні) листки кукурудзи швидко відмирають.

Щоб мати можливість їх підраховувати, під час спостережень треба відзначати кожний 5-й листок. Це можна зробити за допомогою білої фарби чи кольорової нитки. Також один раз за вегетацію проводять визначення кількості листків кукурудзи, що не вийшли. У залежності від скоростиглості сорту ці спостереження проводяться у такі строки: у пізньостиглих сортів при масовому утворенні 11-го листка, у середньостиглих – 9-го, у ранніх – 7-го листка.

Техніка цих спостережень така: На ділянці відбирають 10 типових рослин і зрізають їх під корінь. Потім видаляють усе листя, яке вийшло, і розрізають рослину вздовж на дві нерівні частини. Меншу бокову частину стеблини (близько 1/3) відрізають так, щоб не пошкодити конус наростання, який знаходиться у центрі стеблини. Після видалення бокової частини стебла добре видно листки, які ще не вийшли назовні. Вони оточують конус наростання. Ці листки підрізають біля їх основи і послідовно знімають, поки не оголиться волоть, що закладена у конусі наростання. Кількість листків, що не вийшли, підраховують по кожній рослині, а потім виводять їх середню кількість на одну рослину. Результати записують у таблицю “Висота рослин” книжки КСГ-1. 

Викидання волоті. Ця фаза закінчує процес утворення листя кукурудзи. Її ознакою є появлення верхньої частини волоті з піхви останнього листка.

Цвітіння волоті. Фаза реєструється по появленню пильників на головній гільці волоті.  Воскова стиглість. Зерно отримує колір, характерний для даного сорту. Консистенція його схожа на віск, зерно легко розрізається ножем, але рідина при цьому не виділяється. Обгортка висихає і утрачає зелене забарвлення. Визначається ця фаза по зернам тих же качанів, за якими спостерігали у фазу молочної стиглості.

Повна стиглість. Визначається по затвердінню зерна у середній частині качана.

Якщо натиснути на зерно ножем, воно розколюється. Спостереження проводять так, як і при визначенні молочної та воскової стиглості. Повна стиглість. Визначається по затвердінню зерна у середній частині качана. Якщо натиснути на зерно ножем, воно розколюється. Спостереження проводять так, як і при визначенні молочної та воскової стиглості.



Коментарі
Коментарі відсутні
Додати коментар
Щоб отримати можливість додавання коментарів, будь ласка, спочатку авторизуйтесь на сайті через власний обліковий запис.
Перекладач
Ми в соціальних мережах:
Лічильники:
Яндекс.Метрика Рейтинг@Mail.ru