Навігація
Зараз на сайті
Гостей: 2

Користувачів: 0

Всього користувачів: 30
Новий користувач: sanchopex
Останні статті
Высадка рассады томатов в открытый грунт
Оцінювання тісноти кореляційної залежності між ...
Процедура обчислень при перевірці статестичних ...
Вредители и болезни кукурузы.
Вредители и болезни ячменя и других колосовых з...
Останні завантаження
Приклад розрахунку т...
Куртенер Д. А. Усков...
Підказки на деякі за...
Презентация на тему ...
Підручник "Мікроклім...
Останнi огляди:
Капельный полив в те...
Экстрим в городе
Очистка зерна
Высококачественная г...
Уголок от "Металлург...
Компания TPG - отдых...
Как выбрать одежду д...
Наш сад
Структура статей
Усі статті » 15) Агрометеорологічні розрахунки » Фенологічні прогнози: Методи прогнозів фаз розвитку овочевих культур.
Фенологічні прогнози: Методи прогнозів фаз розвитку овочевих культур.

В основу методів прогнозу основних фаз розвитку овочевих культур покладено врахування впливу температури повітря на темпи розвитку культур шляхом підсумовування ефективної температури повітря вище біологічного 0.

Суми температур необхідні для настання тих чи інших фаз розвитку були встановлені для томатів – Т.О. Побєтовою, В.П. Краснянською , Х.М. Абдуллаєвим, для солодкого перцю – Л.Ю. Божко, для баклажанів – М.О. Пихтінню, капусти – Х.М. Абдулаєвим. Найчастіше прогнозуються дати стиглості томатів, перцю, баклажанів, а у капусти – дати завивання качану та технічна стиглість.

Прогноз дати стиглості томатів

Метод розроблено Т.О. Побєтовою. У виробництві відомі три фази стиглості томатів: зелена, бланжова та повна. Розрахунки дат настання фаз розвитку томатів виконуються від фази утворення суцвіть. Суми температур, що необхідні для дозрівання томатів різної міри стиглості у таблиці. Біологічний
мінімум томатів становить 15ºС.

Таблиця – Суми ефективних температур (ºС) вище 15ºС, необхідні для різних фаз стиглості скоростиглих та середньостиглих сортів томатів

Міжфазний період Σtеф>15ºC 
 Утворення суцвіть – зелена стиглість  100
 Утворення суцвіть – бланжова стиглість  200
 Утворення суцвіть – повна стиглість  300

Завчасність прогнозу 1,5 – 2 місяці. Найкращу виправданість має прогноз повної стиглості. У районах з невисокою середньою температурою повітря краще підсумовувати середні за добу температури ніж середні за декаду.

Прогноз складається після утворення суцвіть на першій квітковій гілочці, за 35 – 50 днів до повної стиглості.

Таблиця – Суми ефективних температур (вище 15ºС) за декаду при різних значеннях середньої температури

Середня
декадна tºС

 Сума ефективних t за декаду, ºС

Середня
декадна t ºС

Сума ефективних t за декаду,ºС

 

Середня
декадна tºС

Сума ефективних t за декаду, ºС

Середня
декадна tºС

 

 Сума ефективних t за декаду, ºС

 18,0  30  16,5  17  15,0  9  13,5  3
 17,9  30  16,4  16  14,9  8  13,4  3
 17,8  29  16,3  16  14,8  8  13,3  3
 17,7  28  16,2  15  14,7  7  13,2  3
 17,6  27  16,1  14  14,6  7  13,1  2
 17,5  26  16,0  14  14,5  6  13,0  2
 17,4  25  15,9  13  14,4  6  12,9  2
 17,3  24  15,8  13  14,3  6  12,8  2
 17,2  23  15,7  12  14,2  5  12.7  2
 17,1  22  15,6  11  14,1  5  12.6  2
 17,0  21  15,5  11  14,0  4  12.5  1
 16,9  20  15,4  10  13,9  4  12.4  1
 16,8 19  15,3  10  13,8  4  12.3  1
 16,7  18  15,2  9  13,7  4  12.2  1
 16,6  17  15,1  9  13,6  3  12.1  0

Для складання прогнозу необхідні відомості про фактичні дати настання утворення суцвіть та фактичний і очікуваний температурний режим. Очікувана температура розраховується з синоптичного прогнозу погоди.

У районах з невисокою середньою температурою (15ºС і нижче) значна помилка між розрахованою та фактичною датами може бути із-за недоврахування тепла внаслідок осереднення температур.

Вже за середньої температури повітря 12º С відбувається накопичення сум ефективних температур вище 15ºС за рахунок денних максимумів. У цих випадках користуються таблицею, в якій наводяться суми ефективних температур вище 15ºС за декаду в залежності від середньої за декаду температури повітря.

Приклад. Скласти прогноз  дати настання бланкової стиглості томатів для ст. Суми. Томати сорту Маяк були висаджені у ґрунт 23 травня у фазі утворення суцвіть. Прогноз настання бланкової стиглості складається 30 червня. Для розрахунку дати бланкової стиглості наростаючим підсумком  визначались суми ефективних температур вище 15° С з початку утворення суцвіть до 30 червня. Після 30 червня з синоптичного прогнозу погоди визначалась середня температура за липень, вона становила 20,3° С. Сума ефективних температур від дати утворення суцвіть до дати складання прогнозу 30 червня становила 86°С. У липні за один день накопичується сума ефективних температур 5°С (20 – 15). Якщо із суми 200°С (сума необхідна для настання бланкової стиглості) вилучити 86°С (сума ефективних температур на момент складання прогнозу), то залишок становитиме 114°С. Це сума температур, що необхідна для настання бланжової стиглості від моменту складання прогнозу. Ця сума розділяється на 5 і отримані 23 дні додаються до 30 червня. Таким чином, бланжова стиглість настане 21 – 22 липня.
За такою ж схемою розраховуються дати настання зеленої та повної стиглості томатів.

Прогноз настання фаз розвитку солодкого перцю

Перець відзначається підвищеними вимогами до тепла та вологи  і вимоги ці досить специфічні. Тому поля солодкого перцю розташовані переважно у теплих степових районах України, Молдови, Північного Кавказу. На Європейській території країн СНД північна межа вирощування солодкого перцю обмежується ізотермою сум температур  2200°С. Особливі вимоги до тепла пред’являє культура у період від бутонізації до цвітіння та впродовж 20 днів після дати настання масового  цвітіння. У
солодкого перцю, як і у баклажанів на одній рослині одночасно спостерігаються бруньки, відкриті квіти, зав’язь та плоди, що знаходяться у різній мірі дозрівання.

Культура вирощується переважно на зрошувальних полях. Без зрошування, або з частковим
зрошенням солодкий перець вирощується в районах з сумою опадів за вегетаційний період більше 350 – 370 мм. Біологічний мінімум розвитку солодкого перцю складає 13 – 15ºС. На основі багаторічних фенологічних спостережень та спостережень за температурою повітря були визначені суми ефективних температур для настання кожної фази дивись таблицю.

При розрахунках дат настання фаз розвитку необхідно зазначити, що добра виправданість прогнозу буде в тому разі, якщо зріст розсади складав >45 днів.

Таблиця – Суми ефективних температур по міжфазних
періодах розвитку солодкого перцю (15ºС)

Сорти
Від висадки в ґрунт 
до цвітіння

 Від цвітіння

до технічної стиглості

Від технічної стиглості 
до останнього збору
 Ранні  104  120  260
 Середньостиглі  150  140  290
 Пізньостиглі  170  150  410

Якщо зріст розсади менше 45 днів, то розрахунок цвітіння виконується за формулою:

Z=-11,64x-0,38y+279,7

де:

z – тривалість періоду від висадки розсади у ґрунт до цвітіння, дні;

х – середня температура за період, ºС;

у – зріст розсади, дні.

Помилка рівняння ± 2 – 3 дні.

При розрахунках наступних фаз розвитку зріст розсади не враховується. Прогноз дат настання фаз розвитку солодкого перцю складається за схемою:

  1. Виписуються із щорічників: – дати настання попередніх фаз розвитку; сорти солодкого перцю, фактична температура повітря до дати складання прогнозу; прогноз погоди на місяць; середні багаторічні дані: фази розвитку, температура повітря.

  2. Розраховується очікувана температура повітря із синоптичного прогнозу за загальною схемою.

  3. Підраховуються суми температур дивись таблицю, необхідні для настання очікуваної фази розвитку відповідно сорту солодкого перцю.

  4. Порівнюються розраховані дати з середніми багаторічними фазами розвитку.

  5. Складається текст прогнозу.

За такою ж схемою по сумах температур складаються прогнози дат настання фаз розвитку баклажанів та капусти.

Для баклажанів біологічний мінімум  також 15°С, для капусти – 6°С.

 

 

 

 

 



Опубліковано: Admin February 08 2015 · Категорія: 15) Агрометеорологічні розрахунки · 0 коментарів · 2011 переглядів · Друк
Коментарі
Коментарі відсутні
Додати коментар
Щоб отримати можливість додавання коментарів, будь ласка, спочатку авторизуйтесь на сайті через власний обліковий запис.
Перекладач
Ми в соціальних мережах:
Лічильники:
Яндекс.Метрика Рейтинг@Mail.ru