Навігація
Зараз на сайті
Гостей: 2

Користувачів: 0

Всього користувачів: 30
Новий користувач: sanchopex
Останні статті
Высадка рассады томатов в открытый грунт
Оцінювання тісноти кореляційної залежності між ...
Процедура обчислень при перевірці статестичних ...
Вредители и болезни кукурузы.
Вредители и болезни ячменя и других колосовых з...
Останні завантаження
Приклад розрахунку т...
Куртенер Д. А. Усков...
Підказки на деякі за...
Презентация на тему ...
Підручник "Мікроклім...
Останнi огляди:
Очистка зерна
Высококачественная г...
Уголок от "Металлург...
Компания TPG - отдых...
Как выбрать одежду д...
Выращивание арбузов ...
Ленточная пила по де...
Наш сад
Структура статей
Усі статті » 4) Бур'яни та заходи бородьби з ними. » Поняття про бур'яни та шкода від них
Поняття про бур'яни та шкода від них

Серед факторів, які перешкоджають істотному зростанню врожайності сільськогосподарських культур бур'яни є одним з найбільш негативних і сильнодіючих. Це дикорослі рослини, які заселяють сільськогосподарські угіддя, пригнічують культурні рослини, знижують урожайність і погіршують якість вироблюваної продукції.

Видова різноманітність бур’янів у багато разів перевищує видову різноманітність вирощуваних культур. На майже 20 тис. культурних рослин припадає близько 30 тис. бур’янів. Висока життєздатність і стійкість окремих бур'янів пов'язані з тим, що всі природні і агротехнічні фактори, сприятливі для культурних рослин (погодні умови, наявність поживних речовин тощо), сприяють розвитку і бур'янів. За таких умов бур'яни утворюють розвинену кореневу систему і надземну вегетативну масу, формують велетенські рослини, які характеризуються максимальною шкідливістю. При дуже несприятливих умовах росту бур'яни, щоб вижити, формують неотемічні форми, які при мінімальних розмірах надземних і підземних органів плодоносять, утворюючи незначну кількість насіння.

Бур'яни погіршують умови життя культурних рослин, перехоплюючи в них світло, вологу, елементи мінерального живлення тощо. У затінених бур'янами культурних рослин недостатньо розвиваються механічні тканини, вони видовжуються, вилягають, гірше засвоюють вуглекислоту і менше нагромаджують органічної речовини. Маючи більший, ніж у культурних рослин, транспіраційний коефіцієнт, бур'яни дуже висушують грунт, внаслідок чого вологість його в кореневмісному шарі зменшується на 2—5%, що дуже шкодить посівам. Крім того, бур’яни виносять із ґрунту значну кількість поживних речовин. Ось чому на забур’янених полях значну частину внесених добрив використовують бур’яни, а культурні рослини не сповна виявляють свою продуктивність. Окремі бур’яни відзначаються механічним впливом на культури, і спричиняють їх вилягання та різке зниження врожаю.

Поглинаючи велику кількість води і затіняючи поверхню ґрунту, бур’яни знижують його температуру на 3 – 4°С, що уповільнює діяльність ґрунтових мікроорганізмів, а це в свою чергу послаблює мінералізацію органічної речовини і не сприяє кращому живленню культурних рослин. На забур'янених полях збільшується кількість обробітків, посилюється тяговий опір знарядь обробітку. Бур’яни ускладнюють виконання різних польових робіт, забиваючи робочі органи ґрунтообробних машин і знарядь, знижуючи якість роботи, збільшуючи витрати енергетичних та трудових ресурсів. Багато видів бур'янів є резерваціями специфічних для багатьох сільськогосподарських культур збудників хвороб. Бур'яни є притулком для розмноження шкідливих комах.

Зерно із забур’янених площ при обмолоті має підвищену вологість, що потребує додаткових затрат на його досушування. Домішки насіння бур’янів знижують не тільки якість зерна і виробів з нього, а й іноді роблять їх непридатними до вживання Бур’яни, як і інші рослини, виділяють у ґрунт біологічно активні речовини — коліни, отруйні для інших видів рослин, які затримують проростання висіяного насіння сільськогосподарських культур, пригнічують їх ріст і розвиток. Ціла низка бур’янів паразитують на надземній і підземній частинах сільськогосподарських культур, використовуючи з них поживні речовини і воду, виснажують їх і цим самим знижують урожай і погіршують якість продукції. Численна флора бур’янів включає й корисні види, які відзначаються лікарськими властивостями.

Бур’яни використовуються також для боротьби зі шкідниками. Серед бур’янів є добрі медоноси — буркун, гірчиця польова, чорноголовник родовиковий тощо.Такі бур’яни, як гумай, лобода біла, пирій повзучий, щириця звичайна та деякі інші види до цвітіння придатні для згодовування тваринам. До окремої групи належать засмічувачі — представники культурних видів, які не вирощують на певному полі. Деякі з них дуже шкідливі (наприклад, пшениця в посівах пивоварного ячменю чи жито в насіннєвому посіві пшениці). Якщо жито засмічує товарні посіви пшениці, то такий засмічувач менш шкідливий і зовсім нешкідливий в посівах озимих культур, які вирощуються на зелений корм.



Опубліковано: Admin December 02 2012 · Категорія: 4) Бур'яни та заходи бородьби з ними. · 0 коментарів · 3249 переглядів · Друк
Коментарі
Коментарі відсутні
Додати коментар
Щоб отримати можливість додавання коментарів, будь ласка, спочатку авторизуйтесь на сайті через власний обліковий запис.
Перекладач
Ми в соціальних мережах:
Лічильники:
Яндекс.Метрика Рейтинг@Mail.ru